Exposicions
Estadi de fluïdesa
Exposició de Núria Nia comissariada per Mercè Alsina
Exteriors i xemeneia de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Carrer d’Enric Prat de la Riba, 77, 08401 Granollers, Barcelona
Del 19 d’octubre al 26 de novembre
Horaris
divendres | 17:30-20:00 |
dissabte | 11:00–14:00 i 17:30-20:00 |
diumenge | 11:00–14:00 |
A partir de 4 fotografies de Josep Bosch i Plans, que es conserven a l’Arxiu Municipal de Granollers, en concret els retrats dels anys 30 de Joan Vilalta, Antònia Puig, Maria García i Antoni Jonch Cuspinera; Núria Nia aborda els mecanismes expressius de la comunicació humana i els seus avatars a la videoinstal·lació “Estadi de fluïdesa.”
En el seu videoassaig, Nia anima els rostres capturats per la càmera prop de cent anys enrere amb les seves pròpies micro-expressions, uns moviments que són universals, involuntaris i duren menys de dos segons. Així, Nia planteja si és possible traslladar aquest nivell de complexitat comunicativa als avatars o a les imatges del passat i si les representacions virtuals podrien reaccionar emocionalment a la velocitat que ho fem els humans, o si algun dia podran mostrar fidelment el reflex de la psique de qui representen o bé seran un camp per a la pròpia experimentació performativa.
Núria Nia
Núria Nia és una artista formada en cinema, art digital i comunicació i doctoranda en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Treballa principalment des del mitjà audiovisual en combinació amb altres formes artístiques com els entorns transmèdia, la performance o la instal·lació activant les possibilitats de la mixtura de contextos i pràctiques diverses que nodreixen investigacions sobre temes com els cossos digitals, el treball digital, la imatge-pantalla, l’arxiu performat i el pensament col·lectiu.
Mercè Alsina
Mercè Alsina (Barcelona, 1966) és doctora en Història de l’art, comissària independent i periodista. Té una llarga trajectòria en l’organització i gestió d’esdeveniments culturals i exposicions. Ha realitzat una extensa producció de materials periodístics per a premsa escrita i televisió, així com documentals.
Entre els temes de recerca que ha investigat destaquen l’impacte de la globalitat en les produccions artístiques i la seva circulació, qüestions d’identitat i representació històrica, materialisme especulatiu i la naturalesa dels objectes, el vídeo assaig com a pràctica de resistència, entre d’altres. És Membre de l’Associació Catalana i Internacional de Crítics d’Art (ACCA i AICA) des del 1990. Entre 2003 i 2015 membre de la junta directiva de la secció catalana com a secretària. Des del 2019 és assessora i forma part de l’equip de programació del Festival de cinema, fotografia i nous mitjans Panoràmic (Barcelona/Granollers). Des del 2017 és co-comissària del cicle d’art contemporani santcorneliarts, a la Capella de Sant Corneli, Museu de Cardedeu.