Exposicions

Noies al capdavant. Una reactivació de l’Arxiu Riot Grrrl de Gelen Jeleton.

Exposició de Gelen Jeleton comissariada per Pilar Cruz

Cinema Edison

Del 19 d’octubre al 26 de novembre

Horaris
divendres 18:00-21:00
dissabte 18:00-21:00
diumenge 18:00-21:00
dilluns 18:00-21:00

Dimarts 24 d’octubre, 7 de novembre i 14 de novembre obert en l’horari de les sessions programades pel festival Panoràmic.

“No hem vingut a tenir sexe amb la banda, nosaltres som la banda”: aquest és un dels molts lemes que ens van deixar les Riot Grrrl originals. Al mateix temps que van exercir el control i el protagonisme de la seva producció, també van fer lloc en els espais de socialització de l’oci i els van invertir. Quan Kathleen Hanna va cridar “Girls to the front” enviava per primera vegada els nois a les últimes files dels concerts punks.

Revisar avui dia aquest llegat implica la reivindicació d’un exercici feminista d’okupació de l’espai central en la producció cultural des de les pràctiques DIY. Implica també la seva actualització des dels postulats del feminisme interseccional i transinclusiu.

La mostra és una reactivació de part de l’arxiu de Gelen Jeleton, que recull des de fa anys material produït per artistes underground dones com fanzins, mems, samarretes i altres formats d’expressió. Es tracta d’una mirada sobre la Riot Grrrl en el seu vessant històric, però també sobre el seu llegat i algunes de les maneres en què les creadores d’avui se l’apropien i el fan perviure.

Gelen Jeleton

Gelen Jeleton (Múrcia, 1975) realitza la seva pràctica artística juntament amb Jesús Arpal Moya en l’Equip Jeleton des de 1999 amb projectes de llarg recorregut com Història política de les flors. Va estudiar Belles Arts en la Universitat de Castella-la Manxa a Conca, es va postgraduar en la Universitat de Barcelona en el Departament de Dibuix amb un estudi sobre alquímia i simbolisme renaixentista. L’any 2016 presenta la seva tesi doctoral: Una Arxiva del DIY (Do It Yourself): autoedició i autogestió en una fanzinoteca feminista-queer en la Universitat de Múrcia per la Facultat de Belles Arts. El 2014 es trasllada a Mèxic per a una estada de recerca que acaba amb la beca postdoctoral en la UNAM l’any 2021.

Pilar Cruz

Pilar Cruz (Saragossa, 1972) és comissària, crítica d’art i gestora cultural. És llicenciada en Història de l’Art i Màster en Estudis Avançats d’Història de l’Art amb un treball final sobre les subcultures a l’Espanya de mitjan anys 60. Ha comissariat projectes per a Espai 13 (Fundació Miró), Caixaforum Barcelona, Paranimf de la Universitat de Saragossa, Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya, La Model o Huesca Perifèries Festival, entre d’altres. Serà seleccionada en el primer laboratori de comissariat KomisarioBerriak. Va ser co-curadora amb l’antropòleg Marc Roig del projecte Liminal GR, un programa interdisciplinari en l’Antic Teatre durant sis anys. Ha cofundat, amb l’artista Fito Conesa, Degénero ediciones, edicions d’artista en formats tèxtils. Actualment, forma part de l’Equip Curatorial del Centre d’Art La Capella, de Club9, i és assessora artística del projecte Temporals, entre altres projectes.