Benvingut setembre. Engeguem motors amb força!

Ja s’ha acabat l’estiu, però… quan arrenca un setembre com el que tenim entre mans a Panoràmic… no podem tenir més que ganes immenses d’engegar motors!

Queda poc més d’un mes perquè el Festival Panoràmic doni el tret de sortida amb les exposicions i activitats de Granollers, arrencarem el dijous 10 d’octubre, i seguidament vindran les inauguracions de les altres dues seus del festival: Barcelona el dijous 24 d’octubre i Terrassa el 14 de novembre, però… sabeu que tenim un petit avançament del festival? 

Amb l’arribada de la biennal Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, que arrenca aquesta setmana a diverses localitzacions en el radi de Barcelona, hem teixit de forma conjunta una coproducció que ens fa molta il·lusió de presentar-vos…

“Les petites coses” de l’artista Alba G. Corral
Un projecte molt acurat que tot jugant amb algoritmes entreteixeix la tecnologia amb la sensibilitat, la força i la resiliència, però també la memòria i els detalls..

“Les petites coses” Alba G. Corral (2024)
Coproducció col·laborativa entre Manifesta 15 Barcelona Metropolitana i Festival Panoràmic.
La Tèrmica, Roca Umbert , Fàbrica de les Arts, Granollers

“Les petites coses” és una obra audiovisual abstracta i generativa creada mitjançant algoritmes de programació. La peça pren el seu nom de les declaracions realitzades per Montse Cruz, una de les poques dones que treballaven en el laboratori químic de la fàbrica tèxtil de Roca Umbert qui li compartí a l’artista Alba G. Corral l’experiència que comportava la vida laboral en l’espai del laboratori químic, un espai fosc i tètric amb un peculiar olor de ferro que impregnava l’aire d’aquesta habitació.

La peça té com a objectiu transformar aquesta foscor en llum i vida, donant-li importància a les petites coses, que com ella diu, eren les que feien les poques dones que treballaven allà. Tasques de les petites coses, d’aquelles que requereixen detall i cura posades en els detalls, a l’atenció, feines meticuloses.

Utilitzant petits algoritmes i gràfics generatius meticulosament treballats, pretén capturar la bellesa i la vitalitat de les petites coses que sovint passen desapercebudes. Aquests algoritmes fan analogia amb les receptes químiques utilitzades per analitzar els components de l’aigua o la resistència del cotó. Receptes, ordres que s’executen en processos que segueixen una sèrie de passos i regles, com es fa amb l’execució dels algoritmes de programació.

Per aquest motiu, ens fa molta il·lusió de convidar-vos a partir del diumenge 8 de setembre a visitar la instal·lació d’Alba G. Corral a La Tèrmica de Roca Umbert, Fàbrica de les Arts de Granollers i; així com a la resta d’obres vinculades a Manifesta 15 Barcelona Metropolitana que trobareu a Granollers.

La Tèrmica a Roca Umbert, Fàbrica de les Arts, Granollers

Heu visitat mai La Tèrmica? 

La Tèrmica és el centre d’interpretació del passat industrial de la ciutat de Granollers, l’espai on hi havia el sistema de producció del vapor i de l’electricitat de l’antiga fàbrica que ha restat intacte al llarg dels anys. Aquest espai està integrat en el sistema territorial del MNACTC i a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) i es va inaugurar l’any 2014.

Tant si coneixeu aquest espai tant especial, som si no… No hi podeu faltar!! Serà tota una experiència sensorial!!

Esperem que torneu amb les piles carregades… enguany tenim una programació que us encantarà!

El Festival Panoràmic segueix amb la gira internacional!!

Entre el 18 i el 20 de setembre a Mèxic se celebrarà la quinzena edició de FOTOSEPTIEMBRE. Festival Internacional de Fotografía de México, i hem estat convidats i convidades a formar-ne part.

Cartell “En la retina. Lo visual en la construcción de relatos” exposició col·laborativa dins el festival FOTOSEPTIEMBRE. Festival Internacional de Fotografía de México (2024)

Gràcies a la temàtica d’aquesta edició, dedicada a l’arxiu i a la memòria, presentarem “En la retina. Lo visual en la construcción de relatos”. Una exposició col·laborativa teixida entre “Time on Quaaludes and Red Wine” (2020) d’Anna Galí, “Temptatives de l’incert” (2021) de Laura Torres Bauzà, “Cims, conquestes i esquerdes” (2022) d’Eva Marín Peinado, “Masies imaginades” (2021) d’Ignasi Prat, i “Revolutionary Arkive: Th Eye-machine is Watching” (2018) de Pilar Rosado , i sota el comissariat de Mercè Alsina i Laia Casanova. “En la retina. Lo visual en la construcción de relatos” és una mostra fruit d’intervencions contemporànies entrant en diàleg amb el material de diversos arxius portades a terme a diverses de les edicions del Festival Panoràmic. 

Si voleu saber-ne més… no us oblideu de seguir-nos a xarxes i estar al cas de les actualitzacions a la nostra web!

“Temptatives de l’incert” Laura Torres Bauzà.
Festival Panoràmic (2021)
AEFC. Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya, Barcelona

“Time on Quaaludes and Red Wine” Anna Galí
Festival Panoràmic (2020)

“Masies imaginades” Ignasi Prat
Festival Panoràmic (2021)
CEC. Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona

“Cims, conquests I esquerdes” Eva Marín Peinado
Festival Panoràmic (2022)
CEC. Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona

“Revolutionary Arkive: Th Eye-machine is Watching” Pilar Rosado
Festival Panoràmic (2018)