Exposicions

Ombres i clarianes

Exposició d’Enric Maurí, comissariada per Mercè Alsina

BARCELONA
Centre Excursionista de Catalunya
Panoràmic FILE

Instal·lació a la sala d’exposicions – Carrer del Paradís, 10

Del 24 d’octubre de 2024 al 24 de gener de 2025

Horaris

Dilluns a dijous de 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.00 h
Divendres de 10.30 a 13.00 h

El projecte «Ombres i clarianes» posa a debat una part de l’arxiu del Centre Excursionista de Catalunya, el que fa referència al Montseny, tot establint un diàleg amb dos projectes que Enric Maurí va realitzar sobre l’entorn del Montseny: «Instal·lacions furtives. Narratives de no-ficció» (2013) i «La caseta i l’hortet» (2017). Aquesta posada en escena contraposa un Montseny idíl·lic, fotografiat a principis i mitjan segle xx pels socis del CEC, amb un Montseny estressat, a partir del que ha suposat ser un dels pulmons verds de l’àrea d’influència de la ciutat de Barcelona.

«La caseta i l’hortet» és un projecte que contraposa l’ideari polític de Francesc Macià dels anys trenta, inspirat en la ciutat jardí, amb l’especulació dels anys seixanta i setanta amb la creació d’urbanitzacions, que ha comportat una degradació dels espais naturals d’aquests entorns, amb l’acumulació d’escombraries a totes les àrees rurals i periurbanes, fruit de la presència massiva de visitants.

«Instal·lacions furtives. Narratives de no-ficció» és un projecte que geolocalitza i analitza els abocaments incontrolats a les àrees d’influència del Vallès Oriental.

Enric Maurí

Enric Maurí (Cardedeu, 1957) treballa en diferents registres i fa un ús lliure dels llenguatges. Se serveix d’una diversitat de mitjans, com la pintura, el dibuix, l’escultura, el vídeo, la instal·lació, la fotografia o la performance. La seva obra s’articula a través d’interrogar i interrogar-se com a mecanisme de debat i pensament. Els seus projectes aborden qüestions socials, sobre el medi ambient, l’economia, el paisatge, la guerra… En les tres últimes dècades ha participat en la creació de revistes i espais d’art i també ha comissariat cicles d’art contemporani, majoritàriament a Barcelona.

Mercè Alsina

Mercè Alsina (Barcelona, 1966) és doctora cum laude en Història i Teoria de les Arts per la UB (2018). Crítica d’art i comissària independent.
Assessora i comissària del Festival Panoràmic.
Co-comissària del cicle d’art contemporani santcorneliarts(2) a Cardedeu, reconegut amb el premi ACCA a la millor programació d’art contemporani a Catalunya 2023.
Va ser directora artística de l’espai autogestionat ARTUAL i de la Galeria 44.
Va comissariar l’espai Aparador del Museu Abelló de Mollet