Projeccions
Faç a voluntat
Projecció de Sílvia Isach
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Carrer d’Enric Prat de la Riba, 77, 08401, Granollers, Barcelona
27 d’octubre
20:30 i 21:00
Videomàping arquitectònic que explora qüestions socials d’identitat i fa del concepte mal·leable de la bellesa l’actor principal de l’obra.
En la societat contemporània, la figura humana és pertot arreu i, amb ella, l’afany establert de l’ésser humà de veure’s a si mateix i de veure els altres. Però, quanta veracitat hi ha en les imatges que projectem del nostre ésser? Amb el fenomen de les xarxes socials, l’autoretrat ofereix una imatge parcial de la persona representada a través de filtres. Tecnologies dissenyades per mostrar la visió més afalagadora de la persona en qüestió i que popularitzen un determinat estàndard de bellesa amb absència de defectes i d’imperfeccions físiques. Un artifici que s’imposa i oculta l’enigma d’aquell rostre volent semblar el que no és i donant lloc a alter egos de natura mutable. Faç a la voluntat indaga en aquest ús de màscares que exploren la naturalesa performativa de la identitat en la qual les persones partícips exposen la seva vida en un joc continu entre l’artificialitat i la naturalitat. La forma és transitòria i es pot mudar a voluntat.
D’aquesta manera, el desenllaç del màping planteja un disseny experiencial en què la tecnologia digital permet que l’espectador modifiqui l’aspecte del rostre projectat i el contingut visual a través de la seva acció voluntària, mitjançant processos i algoritmes de composició visual generativa dissenyats per l’artista.
La música de l’espectacle està creada pel compositor Juan José Ochoa.
Sílvia Isach
Sílvia Isach, àlies Sínoca, és fotògrafa i artista visual especialitzada en videomàping.
Alimentant-se de la cultura contemporània, els seus inicis en les arts visuals en viu es remunten al 2006. Ha compost i combinat vídeo a temps real interactuant amb la música en diferents projectes musicals i en reconegudes sales i festivals nacionals i internacionals. Dins dels paràmetres dels nous mitjans audiovisuals, el 2010 va portar el mitjà més enllà amb el videomàping, en treballar conceptes de manera creativa tot transformant les superfícies visualment. Ha creat més d’un centenar de projectes de màping arquitectònic en edificis emblemàtics de Catalunya, Alemanya, França, el Japó i l’Aràbia Saudita, així com instal·lacions i diferents espectacles per a esdeveniments comercials, culturals i artístics, també interactuant amb altres disciplines com la dansa i el teatre.
En reconeixement a la seva obra, ha rebut el tercer premi a l’Schlosslichtspiele Karlsruhe 2023 (Alemanya), el primer premi al Lumen Sitges 2017, el segon premi al Festival de la Llum de Berlín 2015 (Alemanya), el primer premi al Battle VJ La Novela Festival de Toulouse 2012 (França), entre altres nominacions.