Exposicions

Faces, publicacions al voltant del retrat fotogràfic des de 1977

Exposició comissariada per Juan Naranjo

Dents de Serra – Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Carrer d’Enric Prat de la Riba, 77, 08401 Granollers, Barcelona

Del 19 d’octubre al 26 de novembre

Horaris
divendres 17:30-20:00
dissabte 11:00–14:00 i 17:30-20:00
diumenge 11:00–14:00

El títol de l’exposició es basa en el del llibre Faces, a narrative history of the portrait in photography de Ben Maddow publicat el 1977 per la New York Graphic Society de Boston. Es tracta d’una de les recopilacions de retrats fotogràfics més important realitzada fins a aquell moment.

Faces es va publicar en un moment en el qual s’estava categoritzant la fotografia, quan en va augmentar el prestigi cultural i el valor econòmic i se’n va començar a reconstruir la història. En poc temps, les recerques van desplaçar els models formalistes que havien estat presents durant dècades, es van crear categories noves i es va propiciar una altra lectura de la història. Va ser el cas d’Identités de Disderi au Photomaton, publicat el 1985 pel Centre National de la Photographie de París, en el qual els aspectes estètics o l’autor perden força enfront del tema, del concepte. A ldentités també es va publicar un retrat de l’artista Nancy Burson, una de les creadores pioneres en la utilització d’ordinadors per a la realització de retrats i que, el 1986, va publicar el llibre Composites: Computer-Generated Portraits.

La mostra pren com a base aquestes publicacions per crear una narrativa a partir d’una trentena de publicacions entre la dècada de 1970 i l’actualitat. En els llibres estan presents aspectes com ara identitat, memòria, control social, autobiografia, arxiu, aparença, distinció i noves tecnologies. Ens presenten així alguns dels acostaments més innovadors, les noves pràctiques al voltant del rostre, des de la dècada de 1970 amb artistes com Aziz & Cucher, Christian Boltanski, Nancy Burson, Chanarin & Broomberg, Paolo Cirio, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Jürgen Klauke, Li Lang, Nikki S. Lee, EJ Major, LawickMüller, Orlan, Cindy Sherman i Yelena Yemchuk, o bé recopiladors o historiadors com Jean-Marie Donat, William A. Ewing, Michel Frizot, Ben Maddow i Robert A Sobieszek.

Juan Naranjo

Juan Naranjo, Barcelona, 1960, compagina la investigació i el comissariat d´exposicions amb la direcció d’una galeria d’art a Barcelona. Les seves línies de recerca s’han centrat en els usos i les funcions de la fotografia i els canvis que han introduït les noves tecnologies a l’esfera artística des del segle xix.