Exposicions

The Temptation of Death

Exposició de Boris Mikhaïlov, comissariada per Iván de la Nuez

GRANOLLERS
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Dents de Serra – Carrer d’Enric Prat de la Riba, 77

Del 10 d’octubre al 24 de novembre

Horaris

Divendres de 16.00 a 20.00 h
Dissabte i diumenge de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 h

Horaris especials de l’11, el 12 i el 13 d’octubre
De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 h

 

Boris Mikhaïlov va néixer a Khàrkiv (Ucraïna, 1938) i ha viscut —i captat amb la càmera— el comunisme, la Segona Guerra Mundial, la caiguda de la Unió Soviètica o la vida d’emigrant a Berlín. En tota aquesta trajectòria, ha dut a terme una fotografia a contrapeu: de la història i de la sublimació de la fotografia com a document absolut de la realitat o monument impertorbable de la veritat. Davant de l’estalinisme o la teràpia de xoc del postcomunisme, davant les fantasies occidentals o la moral estandarditzada de les societats contemporànies. No li han resultat alienes la censura o l’hecatombe de Txernòbil, els excessos del turisme alemany a Mallorca o la guerra actual a Ucraïna. Va ser un pioner en la representació fotogràfica del nu masculí i de la fotoperformance.

The Temptation of Death és un retorn allà on va començar tot i, de la mateixa manera, un emplaçament en el futur que ara ens espera.

Boris Mikhaïlov

Boris Mikhaïlov (Kharkiv, 1938). Nascut el 1938 a Kharkiv, Ucraïna, i format com a enginyer, ha viscut -i captat amb la seva càmera- el Comunisme, la Segona Guerra Mundial, la caiguda de la Unió Soviètica o la vida d’emigrant a Berlín. En tota aquesta trajectòria, ha exercit una fotografia lliure, crítica i a contrapeu: de la història i de la sublimació de la fotografia com a document absolut de la realitat o monument impertorbable de la veritat. Considerat avui una de les figures més importants de l’escena artística internacional, ha rebut nombrosos premis de prestigi, entre ells el Goslar Kaiserring Award 2015, el Citibank Private Bank Photography Prize (ara Deutsche Börse Photography Foundation Award) el 2001 i el Hasselblad Award a 2000. Va representar Ucraïna a la Biennal de Venècia el 2007 i de nou el 2017.

La seva obra s’ha exposat a importants sales internacionals, com la Tate Modern de Londres, el MoMA de Nova York i, més recentment, la Berlinische Galerie i C/O Berlín a Berlín, el Pinchuk Art Center de Kíev, l’Sprengel Museum de Hannover i el Staatliche Kunsthalle de Baden Baden.

Iván de la Nuez

Iván de la Nuez (l’Havana, 1964) és assagista i curador. Va néixer a l’Havana i viu a Barcelona. Entre els seus llibres: La balsa perpetua, El mapa de sal, Fantasía roja, El comunista manifiesto, Teoría de la retaguardia, Cubantropía, Posmo, Iconofagias. Entre les seves exposicions: La isla posible, Parque humano, Postcapital, Atopía, Iconocracia, Nunca real / Siempre verdadero i La utopía paralela

Va ser el fundador de la Virreina-Centre de la Imatge de Barcelona, ​​i el primer director, així com director d’Activitats del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Actualment treballa com a free-lance i és assessor de Gutun Zuria Festival Internacional de las Letras de Bilbao.