Exposicions
Roger Ballen. The Other Side. Film and Photo Works
Una exposició de Roger Ballen, comissariada per Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita
TERRASSA
Sala Muncunill
Plaça de Didó, 3
Del 14 de novembre al 29 de desembre
Horaris
De dimarts a divendres de 16.00 a 20.00 h
Dissabte d’11.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 h
Diumenge d’11.00 a 14.00 h
L’artista sud-africà Roger Ballen, conegut pel seu treball audiovisual per al grup Die Antwoord, presenta una extensa mostra de la seva obra audiovisual i fotogràfica a la sala Muncunill de Terrassa en el marc del festival Panoràmic.
Aquesta exposició presenta el seu impactant treball a partir dels seus vídeos i pel·lícules, al voltant dels quals es reuneix obra fotogràfica que representa els seus principals motius i temes d’interès, ubicats sempre a l’altra banda del que és visible, comú, obvi o transparent.
Roger Ballen
Roger Ballen (New York, 1950) va néixer a Nova York, però des de fa gairebé 40 anys viu i treballa a Sud-àfrica. Està considerat un dels artistes fotogràfics més influents i importants del segle XXI. Les seves obres, estranyes i extremes, confronten l’espectador i el repten a acompanyar-lo en un viatge a la seva pròpia ment mentre ell explora els racons més profunds de la seva.
Com a fotògraf i artista, la seva obra va més enllà de la fotografia convencional; cerca explorar les profunditats de la psique humana. Els espais que fotografia representen la relació conflictiva entre civilització i naturalesa, on els oposats s’atreuen i es trenquen en un món construït no sobre la lògica sinó sobre la irracionalitat. El deliri, el miratge, els somnis i els malsons coexisteixen, desafiant la categorització com a llum o foscor.
La fotografia de Ballen, sovint crua i principalment en blanc i negre, s’endinsa en el que és surrealista, barrejant elements que transcendeixen les definicions simples. Va començar com a fotògraf documental i en les darreres dècades ha desenvolupat una visió distintiva i complexa. Aquest estil es coneix comunament com a «ballenesc». La seva estètica integra fotografia, cinema, instal·lació, teatre, escultura, pintura i dibuix.
A través de l’art, pretén desafiar l’espectador: enfrontar-se a allò reprimit i no resolt, i interrogar allò que es pot considerar real o irreal. Espera evocar la introspecció i fomentar un autoconeixement més gran.
Andrés Hispano
Andrés Hispano (Barcelona, 1964). Exposa, escriu i treballa al voltant a la cultura visual.
És professor a l’Escola Superior de Disseny LCI, Barcelona.
Va dirigir el programa Boing Boing Buddha a BTV, i codirigit els programes Baixa Fidelitat (XTVL) i Soy Cámara (CCCB/TVE).
Ha col·laborat al suplement Cultura/s de La Vanguardia (2002/2014) del qual era membre del comité assesor. Ha escrit David Lynch, Claroscuro americano (Glénat, 1998).
Va comissariar That’s Not Entertainment! i Pantalla Global (CCCB), El Rei de la casa (Virreina) i Erwin Wurm, One Minute Forever (Roca Umbert) entre d’altres exposicions.
Fèlix Pérez-Hita
Fèlix Pérez-Hita (Barcelona, 1967) és realitzador, guionista, editor de vídeo i comissari d’exposicions. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona; va dirigir, amb Andrés Hispano i Ingrid Guardiola, Soy Cámara, el programa del CCCB, TVE2/Vimeo (2010-2021).
Des del 2012, dirigeix amb Arturo Bastón el projecte Hilomental: sessions videològiques. És membre assessor del Festival Panoràmic.
Va treballar com a realitzador, guionista i editor a Boing Boing Buddha (BTV) del 1999 al 2004 i en una vintena de nits temàtiques sobre cultura per a BarcelonaTV. Membre fundador d’Horitzó.tv (La Capella, Bcn, 2009), Tvalata amb Neokinok (projecte educatiu amb joves
del barri d’Alagados, Salvador de Bahia, Brasil, 2007) i Gabinet de crisi (2001-2008), amb Arturo Bastón i Kikol Grau.
Ha impartit classes sobre història i teoria de la imatge a diverses universitats i centres d’art: Elisava, Escola Universitària de Disseny (Barcelona, 2017-2023); Universitat de Girona (2019-2020); UPF – IDEC Muntatge audiovisual (2013, 2014 i 2015); Institut d’Humanitats
(Seminaris CCCB).
Ha col·laborat en màsters i seminaris a: ESCAC (Barcelona), ECAM (Madrid), ERAM (Girona), Bau (Barcelona), Universitat de Lleida, BccN, MUSAC (León), Márgenes (Madrid), Cine por Venir (IVAM), Territorios y Fronteras (Bilbao), Cultura y ciudadanía (San Sebastián, 2022), etc.
Ha escrit per a Archipiélago, Mania (UB), Cultura/s (La Vanguardia) i El Estado Mental, entre altres publicacions