Truth is dead
Exposició d’Alison Jackson comissariada per Fèlix Pérez-Hita
El treball d’Alison Jackson tracta sobre el voyeurisme, la nostra necessitat de creure i la simulació. Utilitza de manera intel·ligent actors o dobles de celebritats i personatges públics per produir paparazzis o fotografies d’estil documental convincentment realistes de les vides privades íntimes, sovint salaces, imaginades de moltes de les icones o persones conegudes més famoses i infames del món: Donald Trump, la família reial britànica, Marilyn Monroe, Kim i Kanye West, Elton John, David i Victoria Beckham, són només alguns dels personatges que apareixen a les seves obres. Mitjançant l’estudi del fenomen creat per la indústria dels mitjans i la publicitat del “culte a la celebritat”, Jackson busca explorar la diferència en la cultura contemporània de celebritats entre “veritable”/“fals”, “real”/“imaginari”, “original”/“còpia”. Una premissa borrosa, confusa i incerta perquè la semblança i la fantasia es puguin confondre amb allò real i creïble.
Narrativa
Imatges que no havíem vist mai, però que gairebé tots teníem al cap.
Alison Jackson explora com la fotografia, el culte a la celebritat i els mitjans han transformat la nostra relació amb allò que és “real”.
“Vaig començar a fer fotos perquè odio la fotografia.”
“I started shooting because I hate photography.”
Alison Jackson
ALISON JACKSON: LA VERITAT ÉS MORTA
És la primera vegada que a Espanya es munta una exposició d’Alison Jackson d’aquesta importància. AJ és una celebritat al Regne Unit i als EUA, artista guanyadora de multitud de premis, entre ells un BAFTA per la seva sèrie Double Take per a la BBC. Fotògrafa, cineasta i escultora, explora des dels anys 1990 el culte als famosos, un fenomen extraordinari manufacturat pels mitjans de comunicació, les indústries de la publicitat i les mateixes personalitats públiques.
Jackson fabrica notícies versemblants de celebritats, notícies que semblen reals però que no ho són. Les seves obres són muntatges sorprenentment realistes que “creen” un futur que podria haver estat… o recreen situacions que les masses ja teníem al cap. Veritable pionera en l’estudi artístic del que després s’ha anomenat la postveritat i l’extimitat, la seva obra constitueix una provocació davant d’un món d’aparences i xafarderies, una forma subversiva i intel·ligent de sàtira i comentari social.
Gairebé totes les seves obres giren al voltant de l’absurd món de les celebritats i la naturalesa del voyeurisme contemporani. AJ treballa amb la imatge d’icones mediàtiques com són la reina d’Anglaterra, Kim Kardashian, els prínceps Harry i Meghan, George Clooney, Brad Pitt, Donald Trump, Vladimir Putin… o la princesa Diana de Gal·les, Marilyn Monroe i JFK.
Aborda l’assumpte de la curiositat de vides alienes que mou milers de milions d’euros, les xafarderies de la vida i miracles, reals o ficticis, d’ídols que el públic en realitat no coneix. AJ entén el món de les celebritats com una mena de santoral, cadascuna representant algun atribut moral o estètic, i aconsegueix que ens preguntem què ens és més familiar: la cara del nostre avi o el cul de Kim Kardashian? Es tracta de la gran família pública dels famosos, de la gent que surt als mitjans pels motius més diversos, gent de la qual parla tothom… En definitiva, dels que més existeixen. Perquè tots som més o menys, com podem, però existir de debò només existeixen ells, els que concentren totes les mirades i cap on apunten els flaixos.
En temps de fake news i IA, l’obra pionera d’AJ ens sembla veritable com poques. La seva obra més venuda és la de la reina asseguda a la tassa del WC. També fa retrats extraordinaris de coneguts actors i actrius.
ALISON JACKSON
Algunes de les seves obres figuren a col·leccions públiques d’art destacades com ara la National Portrait Gallery (Londres), The Parliamentary Art Collection (Londres), SF MOMA (San Francisco), Musée de la Photographie (Charleroi, Brussel·les), The Frances Foundation (París) i The International Centre of Photography, entre d’altres.
La seva obra ha estat exposada a galeries, fires i museus d’arreu del món: Tate Modern, The Tate Britain, The Hayward Gallery, National Portrait Gallery, Liverpool Biennial at The Tate; International
Center of Photography (Nova York); San Francisco MoMA; The Pompidou Centre (París); Musée du Louvre (París); Musée de L’Elysée (Lausana); Kunsthalle Vienna; Musée de la Photo (Montreal); Musée de la Photographie (Charleroi); Schirn Museum (Frankfurt); Camera Museum (Torí); Westlicht Museum (Viena); Fotografiska (Nova York, Estocolm i Tallinn); The Venice Biennale; Camerawork (Berlín) i The Photogallery (Estocolm).
ALTRES CARES D’ALISON JACKSON
El 2019, Jackson va fundar i va llançar la iniciativa: A day in your life (Un dia a la teva vida) per cultivar i celebrar els futurs creatius del demà provinents d’entorns minoritaris, poc representats i persones que viuen amb discapacitat. A day in your life ofereix sortides creatives i oportunitats per a totes les edats a partir de set anys.
Jackson és mentora de joves artistes i membre del Consell d’Antics Alumnes del Royal College of Art; fideïcomissària del Chelsea Art Theatre; ambaixadora de la Fundació K&C; i dona suport a diverses organitzacions benèfiques, incloses MacMillan Cancer Support, Marie-Curie, Jeans for Genes Day i Cancer Research UK, entre d’altres.
Proposta educativa
La proposta educativa esta adreçada a ESO, Batxillerats i altres entorns educatius.
Pren la forma d’un “Dispositiu Pedagògic” que:
Ofereix un itinerari educatiu amb diversos moments (descoberta i estimulació, acció creativa, visita-conversa i tancament i valoració) que suposen una experiència d’interacció amb les exposicions.
Parteix de les potencialitats de l’art com a motor de l’aprenentatge i de les capacitats expressives de les persones.
És flexible i adaptable a les necessitats de cada context i als interessos de cada grup.
Combina sessions virtuals i presencials i en es rep el suport i l’acompanyament de l’equip educatiu del Panoràmic.
Programació
Centre Cultural el Casino, Manresa
Del 2 de febrer a l’1 d’abril de 2024
Horari: de dimarts a diumenge de 17.30 a 20.30 h
Alison Jackson
Alison Jackson, artista, fotògrafa i cineasta contemporània, BAFTA i guanyadora de diversos premis, explora el culte a la celebritat, un fenomen extraordinari fabricat pels mitjans de comunicació, les indústries de publicitat i les mateixes figures públiques. Per plantejar preguntes sobre això, Jackson crea “notícies” de celebritats plausibles però no certes.
Fèlix Pérez-Hita
Fèlix Pérez-Hita és realitzador, guionista, editor de vídeo i comissari d’exposicions. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, va dirigir, amb Andrés Hispano i Ingrid Guardiola, Soy Cámara, el programa del CCCB, TVE2/Vimeo (2010-2021). És membre assessor des dels inicis del Festival Panoràmic (Granollers), centrat en la relació entre cinema i fotografia, amb Joan Fontcuberta i Andrés Hispano. Des del 2012, dirigeix amb Arturo Bastón el projecte Hilomental: sessions videològiques.
Va treballar com a realitzador, guionista i editor a Boing Boing Buddha (BTV) del 1999 al 2004 i en una vintena de nits temàtiques sobre cultura per a BarcelonaTV. Membre fundador d’Horitzó.tv (La Capella, Bcn, 2009), Tvalata amb Neokinok (projecte educatiu amb joves del barri d’Alagados, Salvador de Bahia, Brasil, 2007) i Gabinet de crisi (2001-2008), amb Arturo Bastón i Kikol Grau.
Ha impartit classes sobre història i teoria de la imatge a diverses universitats i centres d’art: Elisava, Escola Universitària de Disseny (Barcelona, 2017-2023); Universitat de Girona (2019-2020); UPF – IDEC Postgrau de muntatge audiovisual (2013, 2014 i 2015); Institut d’Humanitats (Seminaris CCCB): Pasolini (2016), Adam Curtis (2018), etc.; ACVIC. El relat de l’Art (2013).
Ha col·laborat en màsters i seminaris a: ESCAC (Barcelona), ECAM (Madrid), ERAM (Girona), Bau (Barcelona), Universitat de Lleida, BccN, MUSAC (León), Márgenes (Madrid), Cine por Venir (IVAM), Territorios y Fronteras (Bilbao), Cultura y ciudadanía (San Sebastián, 2022), etc.
Ha escrit per a Archipiélago, Mania (UB), Cultura/s (La Vanguardia) i El Estado Mental, entre altres publicacions.