GRANOLLERS — BARCELONA | 19.10—26.11.2023
Mesurar el rostre, llegir-lo i desxifrar-lo. Els recents i controvertits sistemes de reconeixement facial són la darrera expressió d’un anhel llargament conreat. En diferents èpoques la cerca ha tingut diferents objectius. Des de l’aparició de la fotografia, la temptació es va vestir d’afectivitat, d’halo científic.
El rastre gràfic i artístic que ha deixat aquesta cerca, sovint plena de prejudicis, és extraordinari. Aquest llegat continua inspirant representacions del rostre i del cos humà, com a mapa, paisatge, conflicte, relat i superfície. Aquesta és una proposta per retornar al rostre des de la fotografia i l’audiovisual contemporani, fonamental per les possibilitats actuals per a l’autorepresentació, però també per les tecnologies que han fet del mateix rostre una eina de control i reconeixement. La tecnologia, quirúrgica o digital, permet avui explorar la mutabilitat d’una frontera, la cara, fins ara permanent.
Si el passat del rostre com a motiu visual és monumental, de Lombroso o Charcot al primer pla cinematogràfic, el present no ho és menys. Dispositius (mòbils, webcams), programes (Deep Fake, IA) i pràctiques continuen estressant les possibilitats expressives del rostre i desplegant noves maneres d’entendre-ho.
GRANOLLERS — BARCELONA | 19.10—26.11.2023
Exposicions
El programa expositiu del festival explora la temàtica del festival a través del treball d’artistes catalans i internacionals. Una selecció acurada i diversa ofereix en cada edició unes exposicions úniques d’artistes que ens permeten reflexionar i aprendre sobre el concepte que el festival proposa.
Dintre del programa trobem la diversitat de projectes a través de les seccions Panoràmic File, on es conviden a creadors/res a revisitar arxius fotogràfics per crear una instal·lació a l’espai públic, Panoràmic Review, on cada any es redescobreix una figura o un moviment que ha estat rellevant en el món audiovisual, però que és desconegut pel gran públic, i la mostra Open Panoràmic que recull els projectes preseleccionats de la convocatòria nacional que cada edició organitza el festival.
Projeccions
El programa de projeccions explora la temàtica del festival a través de produccions que utilitzen el format audiovisual per expressar-se, des de pel·lícules, curtmetratges, mappings o videocreacions com els videoassaig o com el videoart. Les projeccions des de totes les seves variants és la part de la programació que explora la imatge en moviment.
Programa educatiu
El programa educatiu del festival Panoràmic Granollers s’estructura en dues línies d’activitats adreçades a primària (cicle mitjà i superior), ESO i batxillerat. També ofereix un programa educatiu específic per als batxillerats artístics i escoles d’art, fotografia i cinema que també s’estructura en dues tipologies d’activitats.
OFF Panoràmic
Aquesta secció té la voluntat de crear una xarxa de país que reflexiona sobre la temàtica del festival a partir de les programacions d’altres centres o entitats. Busca crear un espai comú per parlar d’una qüestió a partir de la imatge, i des de les òptiques dels diversos agents culturals del país.
Localitzacions de les exposicions
L'Adoberia
Roca Umbert fàbrica de les Arts
Museu de Ciències Naturals de Granollers
Cinema Edison
KBr Fundació Mapfre Barcelona Photo Center
La Capella
Refugi de la plaça Maluquer i Salvador
08401 Granollers, Barcelona
Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya
Carrer del Paradís 10, 08002 Barcelona.
De dilluns a dijous de 10.30 h a 13 h i de 17 h a 21.30 h. Divendres de 10.30 h a 13 h
www.cec.cat
Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya (AEFC)
Institució Milà i Fontanals d’Investigació en Humanitats – CSIC
Carrer Egipcíaques 15, 08001 Barcelona.
De dilluns a divendres de 9 h a 15 h.
www.imf.csic.es
Filmoteca de Catalunya
Plaça Salvador Seguí 1 – 9,
08001 Barcelona.
De dilluns a divendres de 8 h a 15 h.
www.filmoteca.cat
Fundació Coromines
C/ de Mallorca, 305
08037 Barcelona
www.fundaciolluiscoromina.org