ESO, BATXILLERAT I ESCOLES D’ART

Panoràmic és el festival que explora la relació entre el cinema i la fotografia, i promou i incentiva la recerca de nous llenguatges i narratives audiovisuals. Panoràmic Granollers motiva el desenvolupament del pensament crític, per la qual cosa considera prioritari establir ponts entre els diferents públics a través de tallers, classes i workshops. Per aquest motiu, es considera imprescindible crear dispositius educatius on els públics més joves s’acostin a les diferents disciplines educatives a través de l’art. Així mateix, aquests dispositius estan estructurats en diferents metodologies que tinguin en compte les necessitats i els interessos de cada centre pedagògic amb el què es treballa.

Si teniu cap dubte o esteu interessats en realitzar una visita a mida podeu adreçar-vos a educacio@panoramicgranollers.cat i ens posarem en contacte amb vosaltres. Si veniu amb autobús a Granollers podeu aparcar al centre Roca Umbert Fàbrica de les Arts.

OPCIÓ A

Lloc: Fundació Lluís Coromina (Barcelona)

Durada de la visita: 60 min

Visita i dinamització dels projectes: Miratges, de Pilar Rosado; Selflexion, d’Anaisa Franco; Facial Weaponization Suite, de Zach Blas, i Keep Smiling, de Varvara Guljajeva & Mar Carnet

Aquesta mostra recull un seguit de projectes que treballen amb eines de reconeixement facial i d’intel·ligència artificial que ens volen fer conèixer de manera crítica els usos que tenen o poden tenir aquestes aplicacions en la societat actual. 

Dinamització

Com que es tracta d’una exposició interactiva, se’ls convidarà a explorar cada obra després d’explicar-ne el funcionament de manera clara i entenedora. En acabat, cada alumne es farà una fotografia i, utilitzant programes d’edició i/o els filtres d’Instagram, farà un post del seu selfie editat i ens farà veure la seva manera de representar-se. 

Requisits: cada alumne ha de dur el seu telèfon intel·ligent.

Un cop feta la inscripció, caldrà signar l’autorització de la cessió de les imatges generades per fer-ne ús a les xarxes socials del festival.

OPCIÓ B

Lloc: Roca Umbert Fàbrica de les Arts (Granollers)

Durada de la visita: 90 min

Visita i dinamització de l’exposició Truth is Dead, d’Alison Jackson, i El rostre polític, revolució i revolta, d’Orlan. Roca Umbert Fàbrica de les Arts

L’exposició posa sobre la taula un recorregut sobre el cos, el rostre i la performativitat. També ens parla de la incomoditat, d’imatges que poden generar rebuig.

Dinamització

Dividits en grups de tres o quatre components, l’alumnat haurà de crear dues imatges: una a l’estil d’Alison Jackson i l’altra a l’estil d’Orlan. Hauran de ser imatges que evoquin performativitat, escenes satíriques, incòmodes…

Requisits: cada alumne ha de dur el seu telèfon intel·ligent.

Un cop feta la inscripció, caldrà signar l’autorització de la cessió de les imatges generades per fer-ne ús a les xarxes socials del festival.

OPCIÓ C

Lloc: L’Adoberia (Granollers)

Durada de la visita: 60 min

Visita i dinamització de l’exposició Experimento L.AURA, de Fernando Colin Roque

Experimento L.AURA és una mostra de Fernando Colin Roque que, a partir de la recerca a l’arxiu fotogràfic de Casa Planas, presenta una instal·lació en tres vídeos que reflexionen sobre la noció de veritat de les imatges i la cohabitació dels humans amb la intel·ligència artificial. 

Dinamització

Es presentarà l’espai històric de l’Adoberia, l’exposició Experimento L.AURA i es proposarà una tertúlia breu per reflexionar sobre els perills o inconvenients de les IA.

OPCIÓ D

Lloc: Cinema Edison (Granollers)

Durada de la visita: 90 min

Visita i dinamització de l’exposició Noies al capdavant. Una reactivació de l’arxiu Riot Grrrl, de Gelen Jeleton

Visitarem la mostra de l’artista Gelen Jeleton als Cinemes Edison, en la qual es recuperen els projectes de Riot Grrrl, un moviment punk feminista underground dels anys 70. Això ens permetrà parlar de l’art performàtic i la cultura promoguda pel moviment feminista.

Dinamització

A partir de la idea “Do it yourself” es farà un taller col·lectiu. En grups, l’alumnat haurà de crear un cartell que, en l’estil de Riot Grrrl, reculli una reivindicació contemporània a partir de mems, notícies o tot allò que es pugui plasmar en imatges. 

*Els materials necessaris per a la dinàmica seran proporcionats pel festival.

OPCIÓ E

Lloc: Centre Excursionista de Catalunya (Barcelona)

Durada de la visita: 60 min

Visita i dinamització de l’exposició Arxiu L·L Geminada, de Pere Llobera

En el context del Panoramic File, us proposem visitar el projecte obert de l’artista Pere Llobera en una exposició que ens portarà als arxius fotogràfics personals dels anys 70 i 80 del segle xx per trobar la contracultura i l’antifranquisme mitjançant els rostres i les actituds d’aquells temps.

Dinamització

Es plantejarà una reflexió sobre quines imatges guardem i quines esborrem i com això influeix en el que es recorda al llarg del temps. Es farà una dinàmica per seleccionar quines imatges dels seus arxius digitals guarden i quines esborren. La singularitat del projecte és que les imatges resultants passaran a formar part de l’arxiu del Centre Excursionista de Catalunya.

*Requisits: cada alumne ha de dur el seu telèfon intel·ligent.

OPCIÓ F

Lloc: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Durada de la visita: 60 min

Visita i dinamització de l’exposició Del que passa a fora, d’Erik Estany i I’M_Identitat, memòria i oblit, de Jordi V. Pou

El Panoràmic LAB acosta l’obra de dos autors que treballen mitjançant el qüestionament del retrat a partir de les noves tecnologies. Jordi V. Pou cerca els límits entre les representacions i els sentits, mentre que Erik Estany explora com les tecnologies configuren la realitat i la nostra percepció.

Dinamització

Amb l’ajuda d’eines d’intel·ligència artificial els estudiants transformaran fotografies seves en retrats cocreats amb la IA.

Requisits: cada alumne ha de dur el seu telèfon intel·ligent.

Un cop feta la inscripció, caldrà signar l’autorització de la cessió de les imatges generades per fer-ne ús a les xarxes socials del festival.