ESO, BATXILLERAT, ESCOLES D’ART I MÉS
Panoràmic és el festival que explora la relació entre el cinema i la fotografia, i promou i incentiva la recerca de nous llenguatges i narratives audiovisuals. Panoràmic motiva el desenvolupament del pensament crític, per la qual cosa considera prioritari establir ponts entre els diferents públics a través de tallers, classes i workshops. Per aquest motiu, es considera imprescindible crear dispositius educatius on els públics més joves s’acostin a les diferents disciplines educatives a través de l’art. Així mateix, aquests dispositius estan estructurats en diferents metodologies que tinguin en compte les necessitats i els interessos de cada centre pedagògic amb el qual es treballa.
Enguany el festival gira al voltant dels extrems i la polarització i l’explora des de diferents visions i perspectives. Aquesta polarització divideix l’opinió pública en extrems oposats i dificulta generació de consensos i serveix com a motor per a polítiques populistes i autoritàries. Els extremismes, reforçats per les xarxes amb missatges simplistes i tergiversacions, fomenten discursos d’odi i exclusió. És interessant, també, visualitzar una altra dimensió d’aquesta polarització, que ens fa testimoni de les desigualtats més accentuades, de la destrucció dels ecosistemes i de nous paradigmes de relacionals a través de les pantalles davant la solitud.
És per aquest motiu que l’edició del 2024 se centra en treballs d’artistes que fan una revisió crítica de la història recent i que, al mateix temps, reflexionen sobre la situació geopolítica, econòmica i social actual, marcada per la polarització i les seves conseqüències.
Les Biblioteques de Granollers us proposen unes lectures per acompanyar el festival i les seves exposicions.
Si teniu cap dubte o esteu interessats en realitzar una visita a mida podeu adreçar-vos a educacio@panoramicgranollers.cat i ens posarem en contacte amb vosaltres. Si veniu amb autocar a Granollers podeu aparcar al centre Roca Umbert Fàbrica de les Arts.
GRANOLLERS
OPCIÓ A
Lloc: Espai d’Arts (Roca Umbert Fàbrica de les Arts) i Cinema Edison, Granollers)
Durada: 120 min
RUTA 1: Sexualitat i arts visuals +18
Itinerari temàtic comentat i acompanyament de les exposicions “La sexualitat de l’amo” de Núria Güell i “Non Stereo-Tip, Polítiques obertes del desig” revisió de diferents artistes.
OPCIÓ B
Lloc: La tèrmica (Roca Umbert Fàbrica de les Arts) i l’Adoberia, Granollers
Durada: 120 min
RUTA 2: Reivindicació des de la tecnologia
Itinerari temàtic comentat i acompanyament de les exposicions “Les petites coses” d’Alba G. Corral i “Illasamay” d’aruma (Sandra De Berduccy).
OPCIÓ C
Lloc: Museu de Ciències Naturals de Granollers i carrer de la Mare de Déu de Montserrat, Graanollers
Durada: 90 min
RUTA 3: ART+NATURA
Itinerari temàtic comentat i acompanyament de les exposicions “Artropomorfismes. Assajos de sintonització invertebrada” d’Alfonso Borragán i Paula Bruna i “Los coros menores” de Demian Schopf.
OPCIÓ D
Lloc: Dents de Serra (Roca Umbert Fàbrica de les Arts) i carrer de la Mare de Déu de Montserrat, Granollers
Durada: 120 min
RUTA 4: Mirades des d'altres latituds
Itinerari temàtic comentat i acompanyament de les exposicions “The Temptation of Death” de Boris Mikhaïlov, “Vannie Kaap” de Thania Petersen i “Los coros menores” de Demian Schopf.
OPCIÓ E
Lloc: La Tèrmica, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Les petites coses” d’Alba G. Corral
Desenvolupadora de codi, artista i docent, Alba G. Corral crea utilitzant un programari. Tot explorant la proposta que ha plantejat per La Tèrmica, antiga central tèrmica que feia funcionar la fàbrica tèxtil de Roca Umbert, l’alumnat podrà gaudir d’una experiència immersiva. De quina manera es podran palpar les experiències de la Montse Cruz, l’única dona que tenia accés a la Tèrmica? Les petites coses desencadenen reaccions en cadena importants, però sovint passen desapercebudes.
OPCIÓ F
Lloc: Espais d’Arts, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “La sexualitat de l’amo” de Núria Güell. +18
A partir de peces que reflexionen sobre la misogínia i l’abús de poder; la violència estructural i la por a l’homosexualitat, ens aproparem a la idea de masculinitat hegemònica i explorarem totes les seves arestes. Què ens diu el binomi masculí-femení? És possible imaginar una nova masculinitat? A on ens podria portar?
OPCIÓ G
Lloc: Dents de Serra, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “The Temptation of Death de Boris Mikaïlov
Boris Mikhailov, fotògraf de renom internacional, ha viscut en primera persona el comunisme, la Segona Guerra Mundial i la caiguda de la URSS, així com l’experiència de l’emigració a Berlín. Aquesta mostra ens ofereix una oportunitat única per comprendre la seva trajectòria artística, centrada en retratar aquells que no tenen cabuda en la història oficial. A través d’obres que combinen ironia, cruesa, sensualitat i ingenuïtat, Mikhailov ens presenta una visió profunda i incòmoda de la societat. La seva obra ens convida a reflexionar sobre la contracultura i la seva importància en la creació d’un imaginari per als futurs possibles.
OPCIÓ H
Lloc: Dents de Serra, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Vannie Kaap” de Thania Petersen
L’artista multidisciplinària Thania Petersen explora les identitats personals i històriques tot reconstruint-se en diferents maneres de ser. Des d’una perspectiva molt personal com a dona i mare indonèsia “malaia” i havent crescut en una societat musulmana laica, l’artista té interès a fer una revisió crítica la cultura de consum occidental, l’imperialisme colonial i la islamofòbia. A partir de les seves peces, reflexionarem sobre quins fonaments està construïda la cultura de la qual venim i com aquesta repercuteix en les altres.
OPCIÓ I
Lloc: L’Adoberia, Centre d’interpretació històrica, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Illasamay” d’Aruma (Sandra De Berduccy)
L’artista ARUMA se submergeix en la mitologia del drac com a símbol de poder i transformació. El vincula amb l’evolució del teixit com a expressió tecno-social. Les seves peces van més enllà de les dicotomies entre art i ciència, o naturalesa i tecnologia. Pot ser l’art tèxtil, un art viu?
OPCIÓ J
Lloc: Refugi Antiaeri*, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Like Snow in the Middle of Summer” de Rabih Mroué
*La visita està subjecte a la disponibilitat de l’espai.
En els últims cent anys, els cels han esdevingut espais fràgils, travessats per tecnologies, hegemonies i ideologies en disputa constant. «Like Snow in the Middle of Summer» presenta una col·lecció d’obres de Rabih Mroué que exploren la violència aèria i les seves seqüeles persistents en les ciutats i en les vides de les persones. Mroué treballa en la intersecció entre les històries personals i polítiques, en un diàleg estretament vinculat a la història del Líban, però que transcendeix les fronteres de la regió.
L’obra de l’artista, que combina teatre, arts visuals, literatura i música, obre una reflexió profunda sobre l’ús de les imatges, les tècniques de narració i la fiabilitat de la memòria i els relats. A través de vídeos, conferències, collages de diaris, registres d’arxiu i confessions escrites, l’exposició qüestiona les històries establertes i les experiències del passat, obrint la porta a noves maneres de filar narratives alternatives i imaginar futurs amb esperança.
OPCIÓ K
Lloc: Cinema Edison, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Non Stereo-Tip, Polítiques obertes del desig”, una revisió de diferents artistes a càrrec d’Amanda Cuesta. +18
Emmarcada en el Panoràmic File, aquesta mostra revisa pràctiques del cinema porno experimental, de l’art amateur i dels activismes per afavorir entorns segurs des d’on abordar les fantasies sobre el gaudi del cos més enllà dels estereotips violents i esglaiats. A partir de les obres, pensarem en la urgència a repensar els imaginaris, especialment pel que fa al més íntim i personal com és el desig.
OPCIÓ L
Lloc: Museu de Ciències Naturals de Granollers, Granollers
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Artropomorfismes. Assajos de sintonització invertebrada” d’Alfonso Borragán i Paula Bruna
Les propostes del Museu de Ciències Naturals de Granollers dansen en sintonia amb el discurs i contingut d’aquest museu amb tanta història. Enguany, la proposta gira entorn un grup faunístic, el qual el museu en té una gran col·lecció: els invertebrats. La proposta vol iniciar un diàleg conceptual i crític des de la natura i l’antropocentrisme. Quina és la nostra manera de conviure amb els insectes? Podrien viure ells sense nosaltres? I nosaltres sense ells?
OPCIÓ M
Lloc: A concretar segons l’exposició escollida*
Durada: 90 min
Visita comentada exposició i taller “Polaritats”
En aquesta proposta, primer es visitarà una de les exposicions i després es desenvoluparà un taller artístic on treballarà la temàtica d’enguany del festival: els extrems i polaritats.
*Si s’escull aquest taller, la mediadora cultural us oferirà la selecció d’exposicions disponibles per poder-ne escollir una, ja que no tots els espais són idonis pel desenvolupament del taller.
BARCELONA
OPCIÓ N
Lloc: La Casa de l’Ardiaca, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Barcelona)
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Reject Modernity, Embrace Tradition” de Joan Pallé
La proposta de Joan Pallé juga amb la història de l’edifici on s’emplaça l’exposició i busca generar reflexions sobre les estratègies estètiques i polítiques que s’empren per producció de discursos. És per aquest motiu que introdueix l’escultura com un element disruptiu, tot buscant representar la tensió entre el silenci de la biblioteca i la violència del món.
Tot jugant amb el clàssic mem d’Instagram «Reject Modernity, Embrace Tradition» i introduint l’escultura, Pallé vol que habitem un espai entre dos extrems: l’alta burgesia catalana i els moviments llibertaris i que experimentem, com ens podem sentir, paradoxalment, atrets pels dos discursos oposats
OPCIÓ O
Lloc: Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Ombres i clarianes” d’Enric Maurí
El projecte posa a debat una part de l’arxiu del Montseny del Centre Excursionista de Catalunya, el que fa referència al Montseny, tot establint un diàleg amb dos projectes que Enric Maurí va realitzar sobre aquest espai natural. Aquesta presentació contraposa un Montseny idíl·lic, fotografiat a principis i a mitjan segle XX pels socis del CEC, amb un Montseny pressionat i amb els efectes que n’ha generat la seva massificació.
OPCIÓ P
Lloc: Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya, Barcelona
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Qui té el poder” de Paula Artés
El poder de les imatges marca la història. Som conscients del poder que tenen? I de la importància d’analitzar-les? Tot endinsant-se en l’arxiu de l’edifici que acull la seva exposició, Paula Artés ha analitzat la iconografia del poder i ha desxifrat les fórmules que s’utilitzen per expressar ostentació a través de la imatge. A través de la intervenció que ha fet amb les imatges ens vol mostrar que, el poder, no depèn de la persona que l’exerceix, sinó d’una estructura més complexa i oculta.
OPCIÓ Q
Lloc: Espai Isern Dalmau, Fundació Lluís Coromina, Barcelona
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de l’exposició “Topografías de las memorias” de Roc Parés i Sandra Rengifo en col·laboració amb Kostas Tsanakas
Com si es tractés d’un viatge d’anada i tornada, i separats per un oceà, però sota una forta connexió mental que els uneix en Roc Parés i la Sandra Rengifo presenten un projecte coral que parla de territori i paisatge, però també de qui l’habita i com l’ésser humà, el gaudeix i el viu, però també el maltracta.
Altrament, i a través d’imatges, sons, olors i les històries de les persones les veus de les quals han estat silenciades, les seves obres també busquen representar i explicar les històries des d’altres perspectives perquè les generacions següents sàpiguen que la veritat té moltes cares, i la mentida, encara més.
TERRASSA
OPCIÓ R
Lloc: Arxiu Tobella, Terrassa
Durada: 60 min
Visita comentada i dinamització de les exposicions “Roger Ballen. The Other Side. Film and photo works” de Roger Ballen i “Distanciaments” de Ro Caminal
En aquesta visita comentada, s’aprofitarà per explorar dos autors. Primer es visitarà l’exposició del reconegut artista Roger Ballen, conegut per les seves imatges inquietants que exploren allò que incomoda a la psique humana. Ballen busca generar atmosferes fosques i oníriques on representa els seus principals motius i temes d’interès, que s’escapen del que és visible, comú o transparent.
Després es visitarà la mostra de Ro Caminal, «Distanciaments» centrada en la ciutat de Terrassa. La seva obra fa referència a la ubicació tradicional dels habitatges socials als marges de la ciutat. Aquesta desconnexió geogràfica crea una jerarquia entre nucli i perifèria urbana que reprodueix i manté les distàncies socials.